Jul 4, 2009

kerana fitnah by hamka

Align CenterHAMKA (1908-1981), adalah akronim kepada nama sebenar Haji Abdul Malik bin Abdul Karim Amrullah. Ia adalah seorang ulama, aktivis politik dan penulis Indonesia yang amat terkenal di alam Nusantara.utk lebih lanjut klik disini




dalam aku bosan2,tercari2 buku majalah atau ape2 yg bole dibace tiba2 npk satu bku neh.dlu ayah aku penah bace kot.lme gila da.kulit pon mcm tercabut tp mcm da berhabuk.kulit pon da kuning.kne mkn hari.tajuknnye kerana fitnah.hamka yg menulis.mcm penah dgr nama hamka tu sbb dlm sejarah kot.seorng penulis tersohor kalo tak silap sbb mmg aku buta sejarah.dlu dlm kelas bila mse sejarah je buat2 pegi toilet la,buat math la,n yg paling best buat lukisan yg ntah ape2.hahaha.mmg bosan sejarah.ssb benda tu mmg kita tak napk.kesian cekgu aku.ape bole buat.aku mmg mcm tu.hahha.oke bebalik pada ape yg aku nk crite td.acteli aku tak bce habes pon sbb ayat die ya rabbi,lme gila,nk sebut pon mcm pelik dan yg paling tak best ia ditulis dlm bhse sedit mcm indonesia.disini aku bace roman ini telah di karang sebelum perang dunia ke-2 meletus dengan name dlunye 'terusir' tp setelah di edit jd la 'kerana fitnah'.buku ni byk pasal melihat pandangan sempit masyarakat terhadap wanita terutama sekali menjatuhkan kaum wanita.mmg best.kat buku ni gak ade tercatat harge iaitu 1.20 dolar singa je.

tak pasti atuk aku dpt dri mane,tp ade tertulis atuk aku tahun die dpt bku neh.1965 sbb 1962 buku ni bru publish.

No comments: