Aug 26, 2009

saman bebal


saat ini jam ini dada aku meluap luap rasa marah. rasa bengang yang mendadak datang. sial. tu je aku bole cakap. sakit ati sakit perut sume ade. ah aku stat la mula cerita.

part 1

cmni pg td aku g kelas kol8. da la dalam kelas mengantuk gila punya. da mcm nak baring je kat lantai kuliah tu. aku mmg tak tahan. aku mmg mengantuk kalo suara lecturer yang slow2 gini. nak nak pulak lecturer pompuan. tak tertarik. aku bosan. da la garang gila. nak cakap ngn membe sebelah pon tak bole. ape hal? igt macm budak budak skola ke? ayat standet die " if u have something that u want to share lets share in front of the class, i hate while im talking there's other also talking too" ha??wtf la mcam ini. mane bole. so aku hanya diam la. tanda protes aku buat muka mengantuk. note aku salin full. meraban tulisan. tapi ade jugak soseh soseh bnyi dak2 bercakap. sape la tahan kalo dok keras mcm tu. mcm patung. aku malas nak capor sebab aku mengantuk sampai tak bole nak bercakap. abes je kelas aku g cancelori amek duit. duit dalam saku da habes dek kene bayar fidyah kat ketua kelas. " esk bawak 25 ingget ye, duit gamba. kamis aku nak balik". pastu jumpe prof TJAHJADI (mmg mane die mcm tu, lect indon). nk tanye pasal projek kami. ah lgi tambah serabut bila taw kene tanam pokok dan kene hasilkan baja. ala mane la aku igt mak aku pakai baja ape dulu nk lebatkan bunga kertas or orked die. ala leceh nye. " prosesnya makan masa selama dua bulan ya" kata kata prof lg. ha? yeke. lagi tambah heran muka cik melat. bulat mate nora. kembang idong aku. " kamunya duduk die belakang, gemana maw dengar" gedebuk kene ngn prof lagi. adoii. beban beban. so aku bincang ngn doang. doang nk maen kotor sket la. belik je pokok da siap tumboh. baja tu entam buat aje. hehe. tgk la mcm mane. so dengan muka slambe sekor kelua lalu kat pakgad. tiba tiba bunyi oang mcm menyalak. la cebai je. ade lak makhluk2 ni jage. siap pakai mask. dlm ati aku berkata. "eh eh kamu ni apehal?tgk kasut!" eh apehal lak neh. oke je aku pakai. wedges nose merah darah aku. kebanggan diri. apehal lak tahan? sejurus tu aku tgk nora ngn melat da kene. nak taw sebab ape?

KESALAHAN: TAK MEMAKAI KASUT BERTUTUP.

nora melenting, minah belagak pegawai tu cakap " eh kami da uplod kat portal pasal tatatertib student ,takkan tak taw??" aku jawab mane la taw. selalu aku kelua masuk bole je. apehal lak kaki ni kene saman. nak mati?? nak je aku bukak mask die cabut sebatang demi sebatang gigi die. nk je ragut bulu idong ! ah, mulut bebau tu sebab pakai mask. bodo!

"eh awk jgn nak melawan pulak, kang saye tulis awk buat dua kesalahan. satu tak pakai kasut betutup kedua melawan pegawai" aku wat muka serious. muka nak telan oang. nk baham je muka die. sial. SAMAN SAMAN SAMAN tu je die taw. dulu aku pakai tak de la nak saman. doang ckap bole. masuk kes kedua aku kene saman. peduli ape. tapi kene settle, kang tak grad pulak aku. hoo. aku baling je pen. tulis name pon acuh tak acuh. mmg aku tgh marah. lantak ko la. aku blah mcm tu je. tiada kompromi. bajet keje kuat la tu. pigidah!

part 2

malam td:
Allah maseh sayangkan aku lg. kol12 aku nk iron baju. aku pilih pakai baju putih bunga bunga kecik kaler ijau. kurung pahang satin matching la dengan tudung putih sedondon. aku berangan kejap. bole la pakai je. aku pon dengan selamba dek je tekan plug. "POP!!" makk gelap! kenape neh? tgn pon mcm tersentak. ya rabbi apehal pulak neh. semua dak uma kelua. aku mcm mangse kejadian cerita ape yang aku buat. torchlight pon takde. so berbekalkan lampu skrin henpon aku gagahkan jugak g tgk main switch. selalu kalo kat uma bapak aku yang wat. so aku taw la mane nak tuju sekarang neh. ramai jugak yang temankan aku. halakan lampu kat muka aku dan main switch tu. dengan konpiden aku tolak mane mane yang da turun. oke menyala semua. then aku naek atas. masuk bilik. najibah da mengamuk sebab plug sume tak bole pakai. aku blurr xde idea. ttup laptop n terus tido. then pgi td aku bangun. aku ade mimpi aku tak habes tolak lagi punat kat main switch tu. maybe ade lg yang turun. dengan slow2 aku turun tangga dan sangkaan aku mmg betul dan tepat. yeah da bole guna. bukak laptop bukak radio. ah cerianya hariku. hati pon menyanyi riang sementara tunggu linda habes mandi. angkat towel mandi dan siap mcm biasa ke kelas kol8..cerita bersambung ke part 1 semula..

oke, now aku marah! marah! sial la pihak HEP yang membuta tuli , membabi buta menSAMAN student. sial aku kene sebab tak pakai kasut bertutup. selama ni aku pakai wedges hikmat aku tak kene pon. ape entah la malang aku.ko g la bace part 1 semua aku da cite da. " ME AGAINST THE RULE". tak nak pon jg cmtu. tp keadaan yang membuatkan. istghfar. ade hikmahnye.

p/s : anger. merah menyala. ah ko bace la ikot suka ati. serabut.

5 comments:

Nannajohn said...

Ezah, besela pak guard time nie la nak memekakan? Aku kena sem nie saman 2 kali sebab park kat kakitangan padahal dulu bukan tempat kaki tgn..dia tak tulis pun tempat kaki dan tangan. Masa aku bayar saman kalau tak mintak kurang aku ken alebih kurag rm100, tp pak cik yg baik hati(bukan pak guard) telah memberi diskaun sempena convo yg bakal tiba hari tu(kes ni berlaku sebelum convo). Aku pun memekak kat pak guard suh letak signboard sejak dari tuh baru dia letak sign board. UNI SEKARANG NAK MAKAN DUET PELAJAR JE TAW.

eza roslan said...

betol.
u sume nak cekik darah je
yuran mahal
pastu nak saman2 sesuka hati
shit

Anonymous said...

huhu pakguard garang cam hape..nk tegur, tegur la leklok..hep lak macam hape suke suki die je men tuka peraturan.tak sampai setahun tuka, cam bodo je aku rase...

ok bab prof tjahjadi tu eza..aku sarankan ko beli je baja haha..aku dulo pon beli baja tapi mase presenta aku tunjuk yang aku wat compost tu..tapi tak gune pon.lagi satu nnt ko nk present (aku bajet nnt ko ade pameran)..ko sediakan la due pokok, satu tunjuk gune compose ko, satu lagi tunjuk baja kimia..sebab nnt ade lec tanye..tapi kalo ko tak kena cam aku amek tse ..bagus la..hehe..aku teruk kena ngan lec bio tu, lec hashimah..hua hua hua..-emy cute

eza roslan said...

emy thanx taw sebab bagi tujuk ajar. aku pk cmtu gak elok. ni aku nak sarankan kat mbe aku neh hehe
tahnx yaa

nora_ezora_infzea said...

aku pun bengang same!
saket ati dowh....