Dec 7, 2009

Asam Pedas Melaka : Pn Jamilah (emak)

aku saudah power masak asam pedas. paling sedap asam pedas kembung or pari or ikan besar2 tu. ntah ape. jom check resepi asam pedas mak aku.

ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG

bahan bahan:
bawang merah, belacan, bendi, serai, daun limau, asam jawa, cili giling, garam dan serbuk perisa, sedikit serbuk kunyit. oh ye! minyak masak.

step 1
mula mula kupas bawang merah. kemudian tumbuk bersame belacan. sukatan ikot suke anda atau ikot bilangan ikan. kalau nak buat kenduri tu mmg kene la byk bwang dan belacan.

step 2
panaskan minyak. bia betul2 panas baru masukkan bahan yang ditumbuk tadi. tumis sampai garing.

step 3
masukkan cili giling. nak pedas letak lebih. masak cili sampai garing! GARING! tak garing cili mmg tak sedaplah asam pedas itu.

step 4
masukkan jugak serai yang telah dititik@dipecah. masukkan daun limau jugak. wangi!

step 5
dah garing semua dan naik bau sampai ke hidung dan bersin bolehla masukkan air asam jawa. ikot suke hati nak barapa banyak. depends kat ikan dan kepekatan kuah. ini boleh di modified, jgn risau.

step 6
masukkan garam dan perisa secukup rase. tggu kuah mendidih and masukkan ikan. last sekali masuk bendi. (masuk bendi last sbb takut lembik)

SEDIA DIMAKAN!

P/S : meleleh air liur aku. cadangan hidangan adelah bersama nasi putih, ikan masin dan ulam timun. AKU CAKAP SAMA KAU MMG BERAIR HIDUNG KAU MAKAN! SIAP BOLE HIRUP KUAH LAGI..

No comments: