Dec 15, 2009

bila tiba masa

sedang aku duduk duduk konon nak tambah ilmu. bace buku. how to be a good teacher. ceh. aku mula terpikir. macam mane? sediakah aku nak pergi tengok adik2 aka bakal students aku. OMG. perasaan cuak sudah mula menjelma. cukupkah ilmu di dada aku nak pergi mengajar. serious kalau dipikirkan mcm takut2. how to takcle students? yeah aku nampaknya perlu lagi banyak menuntut2 theory mcm piaget, vygotsky tu semua. aku mmg cuak oke.

bile bace balik buku learning and teaching tu mmg nampak banyak strategi. berpeluh nak bace. so aku decide tutup buku dan kemudian tanya mak aku. " camne nak bagi students tertarik dengan cikgu?" so mak aku telah mengeluarkan satu fakta. " buat mereka takjub dengan kite dan berkawan dengan mereka as long as mereka tak pijak kepala kita "

aku mula terpikir. mungkin nak jadi mcm singa tapi sure2 kene gam dengan students. ah lupe je semua. BE MYSELF. students are friends. kalau kau oke dengan mereka ofkos mereka oke dengan kite. so jgn kerek2 masuk sekolah nnt! yawkksss geli oke.

so secara realitinya semua skill nak mengajar bukan hanya terletak dalam buku or mane2 tips. yang penting pembawakan diri kita. adaptation terhadap persekitaran dan bakal students kita. semua ini bergantung pada diri sendiri. yakin boleh ;)

p/s : teringat dekat seorang cekgu praktikal. cik fasiha. aku rase nana pon ingat lagi. kena tuduh tiru karangan nana. mcm cibai je. aku menangis doh! jgn contohi cara die eza!

11 comments:

NanaJohn said...

Aku ingatttt..kebetulan time tuh tulisan kita sama...aku siap ckp bukan tiru dia tak cayakan?

eza roslan said...

tu la pasal.
siot gile.
aku dah la baru masuk sekolah tu
buat malu aku menangis.
tak tahan weh

NanaJohn said...

tulaaa...
aku rasa bukan tirukan?
tapi dia kata kau buatkan utk aku?
something like that..

saeidah roslan said...
This comment has been removed by a blog administrator.
eza roslan said...

kebetulan tulisan same.
hahhaa.
dah kate aku ngn nana.
mesti la tulisan kena same.
sehati sejiwa kot.
haha

Cik Buya said...

cikgu fasiha ker? skola munshi ek? haha.. ko kene dera sampai camtu ke eza? hahaha ;p aku bagi cadangan ko jadi cikgu mabeles.. sume studeng tgk terpikat nyer. hawhawhaw ;p

faiq said...

piaget n vygotsky ade lupe ckp tntg ni...

"masuk kelas 1st time buat muke gangster" (faiq-2009)

pegang teori ni...siyes bergune

eza roslan said...

aah betty. siot je. tuduhan melulu. ternganga aku ngn nana.

aah faiq. lect aku pon suruh buat cmtu. teori kau mmg bole pkai. 1st impression tu penting utk mengelakkan pelajar pijak kepala. hehe

Sofia said...

siyess... takut gak eza.. dh la xstudy ape2.. eza wt kt mana praktikal nnt?

Sofia said...

siyess... takut gak eza.. dh la xstudy ape2.. eza wt kt mana praktikal nnt?

eza roslan said...

kat teluk intan je pia..
hehe..
pia ipoh kan