Dec 7, 2009

resepi hari ini-INTI KELAPA

pagi tadi tolong maka masak inti. ini ade macam macam. selalu yang paling style adelah ini kelapa. mmg sedap. sebab kalo korang semua perasan dalam kuih koci ade inti, kuih dadar ke, kuih bom ke. haa itulah hebatnye penangan ini. oke mari memasak!

step 1
mula mula panaskan kuali. masuk sikit air kosong stengah cawan. masukkan kelapa parut. (kelapa yang diparut hendahlak yang isi tu aje. kulit die jgn. so warne coklat2 tu mmg tak bole gune. tak sedap. better kelapa tak tua sgt)

step 2
hiriskan gula melaka@gula merah. masukkan dalam kelapa tadi. kacau kacau sampai sebati. sampi gula melarut dengan sempurna. (nak tambah manis boleh tambah gula pasir secukup rase)

step 3
agak2 mcam dah pekat masukkan durian. nak rase durian. kalo taknak takpe.

step 4
untuk mengentalkan inti masukkan dua sudu tepung gandum. akan jadi pekat senang nak buat bentuk bulat2.

step 5
inti dah berkilat padamkan api. masuk bekas dan sejukkan. bile senang bole gune ini.

SELAMAT MENCUBA!

p/s: buat kuih koci, mmg rockss!

No comments: