Jan 31, 2010

muka selamba je cakap orang minah rempit. mak bapak tak ajar ke?

hey ho. meet me again ya.

just back from lepaking at menara condong and having a drinks at kedai sungai. tomorrow is sunday and at 12 noon we have lunchtime with nora's friends. yeah!

actually we're looking for karaoke, but..but..errr..

KAMI DAH TUTUP, MAAF YE ( kedai pertama )

FOR CHINESE ONLY ( kedai kedua )

FOR SALE ( kedai ketiga )

hampeh for tonight.




p/s : PMS! PMS! but hangout still on. ngeee

Jan 30, 2010

kenduri cukur jambul jiran sebelah. err should i go?

mengapa perlu aku terasa? nope. totally not. let me tell you that i'm better than you.


i'm better than you because :

  1. i don't have anybody that suddenly turn my moody red in colour.
  2. people arround me always makes happy.
  3. my friends and all my boyfriends love me.
  4. i'm annoying but still can be acceptable by others.
  5. i know who i am. ( sedar diri )

kenapa orang judge kita dengan penampilan bukan perwatakan. its really sucks man. bagi aku tak semestinya sempurna penampilan semua orang suka tapi kalau mulut bau bangkai dan cakap tak serupa bikin  tak ade makne jugak weh.



people, please buang pemikiran yang ortodoks ini. aku tak suka. 




p/s : people too caring sometimes give us mess jugak. satu gejala yang aku tak suka sangat. i'm not interested in making plastic with my neighbourhood here. i am mine not yours. always remember what my parents tell me, don't make too close with people because they will bite you back. trust me.

induksi aruhan terkawal. masih lagi boleh dijana.

i've be given the 2nd class and the 4th class. according to mdm khoo she said that the 2nd class a bit tough because the smart students do not express their understanding with their face. "they always look blurr" mdm khoo said with smile in her face. so we need to teach then directly and the explaination later. 

different from 4th class they like to asking and their spirit of study mathematics is very high even they in 4th class. it doesnt matter which class it is said mdm khoo. when first time i walk in 4 melati they keep on yelling at me. 'cikgu cikgu ajar ape?" and i replied "math". they asking me to teach their class and i tell them im not confirm yet because it is depends on pengetua which class she want to give me to takeover. memang tak dinafikan mmg semua open their math book and doing the given exercise and come to me and asking how to solve the problem about algebraic expression if im not mistaken. i feel very happy with them especially their spirit know or curiosity even they not very good in math. they in perdagangan stream. they can do math well if someone guide then and give some inspiration. i want be the one.

and now i know it hard to ask student to study, very hard. but we can takcle our student especially for those have study problem and the special approach of technique is required.

last nigt i went to cikgu joe's house with sport science guys. we shared the idea and talking about students. there's alot of mentalilty of the student he said.

"engkau orang kalau nak bercakap dengan student kau, gune la ayat yang mereka paham. kalau muka doang ganas2 gune la ayat otai aje. kau cakap2 sopan2 pon doang tak dengar. cuba masuk dalam alam student kite. tu lebih senang nak guide die supaya ikot cakap kite. kira jadi cikgu ni mesti la flexible. aku tak cakap kalau kita tak garang murid akan pijak kepala kita. aku tak setuju mcm tu. tegas sikit supaya masih ade hormat kepada guru tapi dalam pada masa yang sama kita bole berkawan dengan mereka. kira kita sikit2 bole mendorong mereka belajar. tak semestinya nak marah je bile dalam kelas."

im agree with cikgu joe statement. my aims i want they feel fun when learning mathematics. i want to share the feel of satisfied when we are able to solve the math problem. thats all. 


p/s : math is fun! believe me.

Jan 29, 2010

tak baik buat orang. cuba orang buat kita?

And today is Friday. I got my own timetable. Yeahuu. Thanks to Madam Khoo for your help. I have to teach two class of form 4 mathematics. So I need to study by heart and preparing the teaching aids for this Monday.

Seronok sangat sebab berpeluang ajar budak2 besar. Haha.

My neighbour, Opah memang baik gile orangnye. Tomorrow it will be ‘kenduri naik buai’ untuk 3 of her newborn cucu yang kiut miut. So we have to go and help. Jika ada. Haha.

Oh yes, I’ve just borrowed two books at library. Buku lama yang dah kuning sangat dah. ANNE AND THE WINDY POPLARS and NAUGHTY AMELIA JANE. Hope I’ll finish on this weekend!


p/s : happy thaipusam for hindu ;)

seharusnya aku melangkah daki

I feel so sad dapat phone call dari dayah berbunyi,

Dayah : helo along?

Eza: (tgh blur2 menjawab) ye ape? Ape cerita?

Dayah: ko tau tak afif member ko eksiden kat Melaka. Die dengan membe die. Mbe die meninggal.

(aku panic dan mcm neves dengar, naik bulu roma)

Eza : eh yeke? Bile?

Perbualan yang panjang disambung..

After that I can’t sleep a whole night. Gile weh afif baru call aku mintak no talipon membe aku. YA RABBI.selamatkan die. Keadaanya parah. Semoga cepat sembuh afif!


P/S :get well soon my friend!

Jan 27, 2010

hormon perempuan remaja

i really miss my family. haha. can't wait for this Chinese New Year Holiday. One week school holiday! yeahahhaa. and now fyi im not homesick anymore. so shame but that what i feel when im in new place. it almost 2 weeks here and i feel so comfortable with my new environment and especially friends.


and starting now i have to write and finished my report for this two weeks observing and by looking to the school evironment and management. siapa cakap nak jadi cikgu tak perlu tahu pengurusan sekolah? we have to know so that it is valuable for our own.

today is uniform day and students and teachers have to wearing the uniform. mine is ST JOHN but i dont have the uniform yet.


im writing in English. just for fun with my broken English. That will be awesome and i have to improve my English that really sucks without tonggang terbalik grammar!



p/s : inspired by my lovely friend, NANA JOHN. i want to be like her writing and posting. fully English but still humble tak macam yang lain. Copycat! euwwww.

Jan 26, 2010

nak menang hadiah tak?mudah saje






not - in - mood






PMS!








p/s : reading reader's digest. woohoo ;)

Jan 25, 2010

falling slowly. mari ikot aku. tak kisah sape cakap marketa irglova tak sedap

I’ve just finish my school today. Its so terrible Monday because we got to attend assembly and meeting early in the morning. I feel so sleepy in a meeting room. Ah peduli ape. Pengetua cerita pasal NKRA or something like that. I try to make friends with other teachers such the Indian teacher. She’s major in chemistry then we shared the experience learning chemistry during school. Haha. Teringat puan yip kat sekolah munshi. Yahahhaa.

Then I got to relief in the class. the form 5 class. it’s the last class among the form 5 class. mampus. Aku dah agak bising mesti kelas neh. Disebabkan im in the bad mood sebab tak cukup tido last night padahal tido awal aku jadi bad mood.

Step in the class with confidence. First impression about the class, mak datuk aih bising gila. Mcm pasar borong. Nak bagi ucapan selamat pagi pon terhegeh2. Lagi lah aku fed up. Muke buat2 cool je. All the boys mmg buat tak tahu je then they asking me “cikgu ajar kitaorang eh” then I replied “nope, nak saya ajar kamu ke?” aku buat muka tak puas hati.

Sepanjang kelas I have to silent my mouth till they “eh tgk muka cikgu tu marah siot” the masing2 back to their own place. Deep in my heart sedikit lega. Aku bua lagi muka senyap. Tak puas ati dengan keadaan kelas yang bising. Semua makin senyap. Nampaknya mmg menjadi lah aku punye tektik.

“cikgu taknak sesiapa bercakap. Cuba hormat sikit cikgu” ujar aku penuh tegas.

BUDAK KELAS HUJUNG MESTI INGAT AKU KEREK.

Student perempuan banyak tanya aku pasal aku. Aku jawab je ikhlas. Dak lelaki gile bercerita bagai nak rak pengalaman merempit malam minggu kelmarin. I guess.





p/s : aku tak suka budak bising. pengsan sekejap

Jan 24, 2010

percayalah aku masih single dan not taken lagi. aku tak tipu

whoaa! such a wonderful night with my practical mates. yes. we having fun in front of the MENARA CONDONG and GEBANG MALAM that likely a midnight uptown.

just come back from haning our dinner together, im really tired right now. hurm. quickly switched on my lappy and open the facebook and listen to JANIS JOPLIN. it's really cool babe. i feel very happy right now even i feel so damn tired. its already past twelve and my eyes cant close yet so i decide to write and post something to my lovely blog. i just want to share what im feeling right now. ngehehe.

we do lepaking and sharing the idea, gossips and also our feeling towards each other. very open conversation! i really like it because semua sporting gila!!

teha, nora, akmal, naim, am, khairul and hazam!! semua mmg gile duh!



why they can't believe that im actually single and not taken yet?

they said im liar. woohoo!


percayalah hooiii!!





p/s : into cry cry baby by janis joplin. cool!


Jan 23, 2010

bile sehari dalam sebulan kita tak diet: cara-cara menawan hati lelaki


Harini ade sekolah ganti. So aku dapat kelas relief 4 anggerik. Mula mula masuk bapak bising semua. Maklom la kelas kedua terakhir kot. “wahh cikgu cun masuk!” bisik pelajar lelaki yang kuat gile mengusik. Aku diamkan saja. Buat muka konon serius masa mereka berdiri bagi salam. Hahaha. Kemudian semua mula bising.

Disebabkan semua pelajar lelaki dalam kelas tu gile semua sempoi2 aku pon buat taktik baru. Oke im go with the flow. Seronok gile bercerita dan doang pon bercerita. Aku siap suruh doang buat keja masing takpon bukak je buku atas meja. Aku cakap nanti korang Nampak la rajin. Semua buka doh. Berjaya sebab aku tahu doang neh kalau kite suruh buat mereka takkan buat. So aku suruh doang belakon bukak buku buat2 rajin sebab takut cikgu2 lain lalu tengok aku tak bagi die keje.

Dengan selamba sorang student, ckgu mehla duduk sini. So aku duduk dikelompok lelaki semua. Student perempuan pon ade tapi sibuk buat kerja masing2. So aku berborak tapi keadaan kelas sangat terkawal. Tak bising yang dengar hanya suara aku dan student. Tak ade lagi jerit2 mcm aku mula2 masuk tadi.

I try to come close to my students. Banyak benda dibualkan sampaikan doang cakap “cikgu ni sempoi gile la tak boring belajar ngn cikgu” ujar budak nakal dalam kelas.

Korang bayangkan la budak yang sgt nakal dan bole dikatakan tak makan saman duduk sekali semeja dan berborak.

Dalam ketegasan aku meletakkan syarat ketika aku bercakap aku taknak ade sesiapa pon bercakap. Semua patuh. Aku seronok. Moga Allah sentiasa memberkati.
p/s : bertindak mengikut cara kita sendiri. Pandai tackle students tu penting.

Jan 22, 2010

tak baik ponteng kokurikulum nanti markah merit tak banyak

cepat cepat ni ade cerita hot aku nak beritahu. sebijik tugasan telah diberi kat budak-budak praktikal SEMAJA. nak tau ape tak?

ha ini die. meng'incharge' aktiviti kokurikulum untuk penggal tahun ini. yang tak boleh blah adelah aku dapat badan beruniform St John, sukan Olahraga, Persatuan Sains dan Rumah sukan biru. gile siotttttt!

meh sikit aku aku nak ulas:

st john :
dulu aku kat sekolah masuk pandu puteri pastu tukar puteri islam. st john aku tak masuk sebab aku tak minat jadi nurse. hehehe. tapi sekarang nampaknye aku kena tambah ilmu kat kepala aku bahawa st john SELAMANYA. it will be more fun sebab aku geng dengan Punit. tak keseorangan laa.

olahraga:
siot dulu aku tak penah pegi sukan. aku tak suka sukan. kena lari 100 meter pon aku mesti last. sumpah aku tak suke. dulu kan ade ujiantara sape nak masuk sukan sekolah. haa aku just pakai baju PJ je pastu g nyorok dalam toilet takpon buat2 busy tolong cikgu. haha. kali ni sape yang tak datang latihan olahraga aku nak denda. aku tau sgt budak2 tak suka olahraga. aku jadi pencatat masa boleh la. dan yang lebih seronok Hazam pon same olahraga dengan aku tapi die sesi petang. Majulah sukan untuk negara.

persatuan sains:
apehal doang tak bagi aku kelab kebudayaan ke, fotografi ke. nampaknya aku mmg tak lari la bidang sains dan math ni. hahahhaa. oke sikit kot sebab Nora sama persatuan dengan aku. pandai2 la handle budak. sebab kelab sain slalu budak pandai2 dan skema kan. semoga berjaya.

rumah sukan biru:
kat sekolah aku tak penah tukar kaler. merah je sepanjang kat sekolah. dah dapat rumah biru. sebab aku ngaja sesi petang so latihan rumah sukan adelah waktu pagi. huhu. teringat aku mmg tak pernah g rumah sukan dulu mase sekolah.


p/s : ubah tebiat supaya sukakan aktiviti kokurikulum. kehkeh

Jan 20, 2010

semalam i call u tak answer



















Howee doowee!





Hari ini dah rabu. Bestnye ke sekolah sebab semua antara kami dapat geng2 yang ceria nak mampus. Bermula dengan kak lin dan punit. Gile best budak viscom dua orang neh. Puas aku usya SLR nikon kak lin. Mmg style. Masa merhimpunan die banyak shoot sana sini. Aku dah terliur gile tengok. Hahaha best best. Diikuti dua lagi jejaka sains sukan lagi gempak. Masa untuk ros ni diisi untuk melepak di library sekolah yang ade kemudahan wifi. Mane tak bestnye cuba la fikir.

Malam tadi ktorang kelua jenjalan kat menara condong. Popular kot. Mmg lawa scene malam2 so sempat aku rembat gambar2 lawa. Lepak kat sana dan ade GEBANG MALAM atau uptown yang mmg gile oldskull di teluk intan. Banyak benda2 jual dari yang ori dan yang celup. Thumbs up!



p/s : sekolah aku ramai gile india dan cina. Boleh aku speaking dengan mereka. haha

Jan 18, 2010

long story to be

pepagi dah ade perhimpunan. aku selamba menguap. mengantuk siot. satu satu bagi ucapan. haha. budak2 semua oke je. laen2 pon oke.

mesyuarat dengan semua gpk. kenal2 kan diri. syok la jugak berkenalan. aku dapat sesi petang. yahoo. dapat bangun lambat2.

p/s : letih siot

merasa di puncak luar kawal

selamatt pagiii.
awal gile dah bangun dan mengemas fail2. huhu.
ekasitednyeee even sikit nervous.

nak tau cerita selanjutnye?
tggu aku balik sekolah nnt ye..


p/s : mandi pagi aihh

Jan 17, 2010

dah mula dahhh

yay dah bole mengakses internet. lega sikit. tak la sangat homesick. huhu. housemate pon semua oke je. hmm.

esok pergi sekolah. bermulalah segalanya. woohoo.


p/s : wish me luck ;)

Jan 15, 2010

and the nominees goes to.....err err


TELUK INTAN !


TELUK INTAN !


TELUK INTAN !


TELUK INTAN !


TELUK INTAN !


SMK RAJA MUDA MUSA teachers and students !

eza's coming.


mmmuaaah!



p/s : im on my way to teluk intan. May Allah bless us. SEE YOU FOR THE NEXT ENTRY. I'LL TELL YOU ABOUT THE LIFE THERE. A BIT DIFFERENT. yeahhhooo!

Jan 14, 2010

umum : Adakah anda cukup kuat dengan hanya mencukur bulu kaki?


malam tadi sebelum tido berborak kosong dengan partner tidur aku yang bakal ditinggalkan esok. haha. siap boleh main teka-teka lagu. then satu lagi mainan yang bongok seperti ida akan sebut tajuk lagu and otomatik aku kena nyanyi. sebabnya keling yang merangkap jiran sebelah rumah aku teramat la bising dekat sebelah bilik aku. siap minom todi lagi. nak minum aku tak marah sangat tapi sampai bising aku nak tido. aku dengan adik aku buat kerja gila. menyanyi terlalak lalak dengan keadaan berhingus. mampus la tak sedap. gasakla. sape suruh buat bising.

part yang paling tak tahan dan bole pecahkan usus perut saat aku dendangkan lagu azimat iaitu lagu badarsila-ct. hambek kau! sebab aku power kot bawak lagu ni. wahahhaa.

doang terus masuk dalam. ha kan da senang nak tido.

p/s : sampai keresahan dari jiwaku keliru. moga dilimpahi rinduMU selalu. nak lagi lirik? ha sambung la sendiri.

Jan 13, 2010

barang lepas jangan dikenang : kenang si kunang-kunang

lusa dah nak pergi. i've already packing my stuff. ah teruknya rasa. bila nak matang ni eza? haih besok? lusa?

sebaknya rasa ;(

pape pon rasa sebak tapi muka gila nak mampus amek gambar. sedap gile ABC tadi.










p/s : tak suka la orang ungkit2 benda dah lepas. cakap salah tak cakap salah. err err tak sabar menanti jumaat. haha

teka dan menang. penyertaan dibuka sekarang

aku baru lepas download lagu michael buble yang tajuknya we haven't met you yet gara-gara aku terdengar dekat iklan astro. best january yang menggunakan saduran lagu ni. aku igt siape lah yang nyanyi. sedap sedap. lain-lain yang didownload :

romancesa-ku ingin
MUH- drama king
lily allen-22
pixie lott-mama do
the siglap five-nada suci untukkmu
the siglap five-teruna terhina
the siglap five-adek ku
the siglap five-menari
danielle-melankolia
nickelback-never be alone

album Eagle yang bertajuk Long Road Out Of Eden.

p/s : oang download lagu baru, aku download lagu lama-lama. seronok jugak.

Jan 12, 2010

aku dah baik kau pulak buat hal

persiapan nak pergi praktikal menjadi kecoh gara-gara tetiba masuk sms gembira. you've been credited RMxxxx.xx. thank you. whooaa. ini suda bagus.

biaselah anak dare mcm2 nak beli. so handbang dan kasut menjadi plihan mata keranjang aku. MNG buat sale handbang. so aku dah sentap satu. then kasut kegemaran aku wedges (vincci je) kaler biru turqoise pulak. haih. macam2.

mak aku sensiang dah hulur periuk dan kuali. suruh memasak. jimat duit katenye. yelah mak. tak shopping lagi dah. extension plug pon tak beli lagi. broadband pon dah tengok. ayah cakap nanti beli je kat sana mane tau ade coverage lebih elok ;) samada maxis or celcom. aku prefer celcom kot.

demam aku masih tak oke. ubat mmg hari2 aku makan. tak tipu pon. harap2 bole sihat dalam masa terdekat ni. yeah yeah kepada yang lain2 selamat berjuang ke praktikal. hehe

p/s : sakit kepala ;(

Jan 11, 2010

gara-gara overdose makan ubat selesema

semalam badan memang rasa lain macam. bukan rasa perut kempis, bukan jugak badan ringan tapi badan rasa mcm nak demam. dari kat kampung aku dah rasa lain mcm tapi takde ubat sebab aku pon bukan suka makan ubat sangat bila sakit. tahan dulu sampai tak larat baru makan.

sampai rumah dah petang. pukol6 then ayah keluar nak beli nasi kerabu kat pasar malam. semua dah malas2 nak keluar makan. so beli je tapau. gile sakit kepala mcm nak pecah. dengan hidung yang rase tak selesa. aku mandi. yes aku mandi. tak lega jugak. then terus makan nasi kerabu. wah gile sedappp. ini last kot dpt mkn nasi kerabu sebab pasnih susah jugak atau jarang2 la dapat balik.

aku telan dua bijik ubat selesema dalam laci tu. stengah jam kemudian aku mcm mamai. yes mamai gila dan layu terus aku baring kat katil. tido. zzz. bajet nak tengok juara lagu tak jadi. haha.

tapi nasib baik pundi kencing aku nak mengeluarkan air rembesen so dapat la bangun dan tengok sape yang menang. eh Aizat menang? tahniah ;)


p/s : tengah lap hingus. terbersin kat skrin laptop lak. haih

Jan 10, 2010

how it works?

siapa kata aku tak cuak. aku cuak nak pergi sana. cuak nak menghadapi semua. kalau boleh aku nak duduk dekat dengan famili aku rasa lebih tenang dan gembira. aku bukan nak cakap aku tak hepi bile pergi sana tapi kau tahu lah kat sana. aku dah rasa jauh siot. ayah mak tolong. macam tak nak pergi kalau ikotkan hati yang mcm setan nih.

tapi. aku sedar yang aku ade tanggungjawab kena settlekan. ini last semester eza. you have to go or kau tak dapat segulung degree. nak ke mcmtu? tidak. tidak. taknak. nak habes stady then nanti tggu nak grab duduk la rumah puas2. bukan senang nak senang. kena berkorban. in case kalau aku diletakkan dikejauhan (saje taknak sebut sabah n sarawak) at least aku dah bersedia.

tapi nxt week yang bakal berlaku aku yakin seronok gila. aku tak keseorangan. nora ade disebelah. ceh ceh. see ya ;)


p/s : tak sabar tapi tak packing lagi. haha

Jan 9, 2010

kerja dan dikerjakan.

weh semua! jangan la terkejut sangat. ini adalah satu percubaan berani mati aku dan adik aku. so dah mcm betul2 pulakkan. anyway terimakasih hitamkolot. haha


aku tak nafikan adik aku memang lawa. haha
kau nak tangkap ape??
Align Centermengancam kalbu
ida baik kau tgk muka kau betul2. haha
sleeping beauty. eh beauty ke?
tahniah tahniah sebab bagi kerjasama

apesal tak matching langsung? takpe cantik jugak

cantik! cantik!

muka pon nak hebat. ceh ceh tengok aku. jgn tengok model tu


bajet pro. wahahaha. best gile!

p/s : tak terima tempahan.

mahu wang taknak nyawa, please please

aku dah kurang sabar dah. mane duit ni tak masuk-masuk. tak paham-paham lagi ke orang nak guna duit. banyak benda nak beli tau. konsiderla sikit.

dulu cakap 31 dec 09 dah mula masuk. tapi amenda yang masuk. asek-asek check ade RM17.60 saje. haih.

cepat la masuk weh. orang nak ke tempat praktikal takkan nak naik kapal laut. pastu minyak takkan nak pakai air sungai. kalau mcmtu aku pon tak heran kalau tak dapat duit pon.

ishh please la msuk. please next week, dah mcm ape dah ni mintak-mintak.

p/s : jgn marah kalau aku g jumpa along. haha. mintak student plan loan. wahaha. subhanallah.

Jan 8, 2010

isi lama aku sengaja hangatkan

benci tengok berita kat tv. hari hari isu sama. tak penah nak settle. lagi teruk ade la.

cuba difikirkan sejenak. ini hasil pemikiran yang tak berapa nak ade ilmu dari aku. tapi cukup nak bual-bual. oke ini bagi aku la. sekitar jiran aku semua cina dan india. sebelah rumah aku siap india tu pelihara anjing. tak kisah sgt sebab die tahu menjaga sensitiviti semua pihak terutama islam yakni rumah aku.

ini pulak jiran cina aku yang fasih sebut ALLAH dan LAILAHAILLALLAH. ye jangan tak percaya. tak berbelit pon lidah kalau berborak dengan mak aku. tak pulak berunsur penindasan atau perlekehan terhadap islam.

satu jela aku nak cakap. mentaliti kite si melayu kena la berpada. kau nak pikir benda buruk mmg la buruk je padahnya. siapa yang bakar gereja tu? siapa? sudahlah.

aku bukan nak pertahankan sape2 sebab aku ilmu agama pon tak cukup sgt nak cakap. tapi yang penting pemikiran dan kewarasan. biarlah mereka yang lebih arif. ye aku tahu kite ade hak bersuara tapi kita negara demokrasi. ade prosedur. ini tidak. dah mcm dekat thailand je aku tengok.

p/s : tunjuk perasaan dalam perasaan terkawal. bukankan itu lebih didengar berbanding dengan terpekik-pekik sambil ade percikan darah. peace.

merasa rangsangan yang cukup untuk keluar

persiapan diri masuk ke alam baju putih kain biru muda.

  • sila bukak kembali buku matematik tingkatan satu dan dua serta matematik tambahan dan matematik moden tingkatan empat.
  • sila bayang macamana anda berada disekolah sewaktu kelas ini? seronokkah?
  • sila di tempat pelajar. jangan kau pikir kau sorang je pandai.
  • sila jangan kerek.
p/s : ape yang kau bayang? sila bersedia awal2. haha

kajian kes: santan basi sebab ape?

puncanya dengan bersaing dengan ida nak bakar kalori sape paling banyak sekali. pergi ke padang luas belakang rumah sambil bertemakan pokok pisang merimbun. wah. apek cina dah potong rumput semalam. mak upah die suruh potong rumput belakang rumah sebab nak dapatkan efek khas padang golf ujar emak. pagi2 lagi ddah eksaited ke belakang dan mengambil penyapu menyapu bersih laman yang luas tu. aku ngn dia dah siap berlumba nak tengok kalori sape terbakar cepat. lawa gila. pagi tadi meriah jugak sebab anak2 dara cik milah (emak aku) keluar menyapu. wah. ramai sang teruna fewwiit! fewwitt! tanda mengusik. dengan selamba berbaju kelawar merah maroon menyapu rumput. aku cakap sama kau kalau makcik2 lalu sure nak buat menantulah. hahhaa. selepas sejam mengumpul, menarik, mengaut, mengangkat dan melonggok semua padang dah bersih.

mak lekas2 pergi amik kelapa yang minggu lepas die cilok kat kampung. (balik sekejap ke kampung semata2 nak minum air kelapa muda-minggu lepas). nampak sangat rumah taman takde buah kelapa muda. pokok pon takde!

mak tunjuk skill mengopek kelapa pakai parang. belom lagi tunjuk pakai gigi. lagilah korang kagum kang. sudah2 je mak cakap "nah, amik ni g parut. nak buat masak lemak ayam" aku ngn ida pergi buat je. dua bijik kelapa sekali nak parut.

sedang aku lena parut2 dengan muka steady dan konfiden habes tiba2 tersasar cemane ntah kepala kat tangan aku. dah berdarah. lekas aku bangun basuh tangan. sumpah taknak parut lagi pakai benda alah tu.

p/s : mujur darah tak masuk kat kelapa parut tu. takut2 jadi zombie lak semua. hahaha

Jan 7, 2010

kalau hati dah suka.

barang perlu bawak menurut emak:
  • heater air
  • seterika
  • iron rambut
  • kipas angin (kalau perlu)
  • tikar
  • tilam
  • almari mekap (kalau muat kete)
  • bantal busuk empuk
  • si gemuk binatang hijau aku
  • bebaju kurung
  • kasut
  • beg
  • sekotak buku2 dan kertas serta pen utk menulis
p/s : ni jela yang aku igt. lain2 nnt laa

nak buat sila buat. tak nak sudaa

punca muka aku layu dan tak bermaya mcm kurang vitamin. hahha. aku baru tahu yang selalunya aku pagi2 nak minum air sejuk. dari peti ais. bangun tido je tanpa guna cawan aku dok tunggang botol dalam peti ais. konon segar la tuh. TOTALLY NO!!! jangan buat benda ni lagi. tak bagus. sebab aku pon rasakan effect selepas itu muka aku yang masih tak basuh lagi akan berasa sikit kekeringan dan kekontangan oppss bukan kegersangan ye. ye ini betul. muka akan jadi kering weh. aku baru perasan. then kulit muka mcm tak best. sbb air yang sejuk tadi dah menghidratekan kulit kita. tiba2 kulit jadi mcm tegang. sebab nerve kat muka kita terperanjat. so jagn la minum minuman berais byk2 pagi-pagi buta. hehe. thanx you ;)


sekadar gambar hiasan


ha satu lagi. ceh ade je lagi kan nak membebel. oke aku tulis jugak. nak muka berseri tak? bangun pagi2 then senyum. usap muka sambil selawat. oke tak? sgt praktikal.

setelah dikaji oleh Prof Dr Eza Roslan, punca muka cantik adalah tuan empunya diri. bila kita memikirkan sesuatu yang indah dan baik2 di permulaan hari terutamanya pagi hari ia akan merencanakan enzim2 dan hormon2 serta otot2 muka. so muka akan nampak berseri. tapi kadang-kadang kita tak sedar.

so, beauty come from inside. tak ade maknenye tibe2 boleh cantik. cantik luar dan cantik dalam. perfect.

ingat semua : all women are beautiful, but certain women they become beautifool. huh kesian!


p/s : nak tau lagi? sat aku tnya petua kat mak aku lagi.

selamat pagi semua!

selamat pagi rakan-rakan. disini aku mmg ada benda nak dicakapkan. brrr brrr. jgn fikir bukan-bukan sebab ini hanya buah fikiran aku. yep. teguh pendirian. senang cakap tapi susah nak buat. manusia biasa la tu. tertarik pada status nana iaitu "DULU LAIN SEKARANG LAIN". yep memang. manusia boleh berubah sekelip mata. kalau kita tengok dulu tak mcm ni tapi sekarang mcm ni pulak jadinya. haih. sebegitu juga aku sebab bukan nak menuduh orang lain. aku pon same la. tapi takde la perangai mcm bastard jahanam tuh. tak tak.

nak tau ape yang dulu lain sekarang lain? sudah tentunya kawan2 sekolah rendah dan ex sekolah lama aku sebelum ke munshi (sekolah munshi semua masih kenal aku) dah tak ingat aku. muka dah laen gila. dan satu lagi lainnya sekarang aku dah mula dan tetap dengan pendirian aku. being comfortable with my environment sebab bukan senang beb. just be myself. kau meluat tak payah la tengok or berhubungan dengan aku. buat je la muka mual dah cukup. aku faham.

kajian kes: satu makhluk dalam fb aku, pernah kenal satu ketika dulu. berkawan mcm biasa. tapi sekarang sombong gila kot dengan aku. apehal? dah ade awek la aku ingat. hmm. anyway tak effect ape pon kau tak friendly sesama fb aku. dah dah..

p/s : aku pelik dulu mak aku panggil nana hnya nana je. tapi sekarang sudah panggil nanajohn. wahh suda best la neh. hanya menyebut nama fb saja gara-gara perbualan bersama si qahhar main farmville. "nanajohn bagi aku kuda". nana nama kau dah bertukar officially. hehe

Jan 6, 2010

anak suka ibu setuju

penat bercampur mengantuk. penat bershopping. mujur ade adik aku dan mus toye. tahniah2 korang dah berjaya melepasi tahap trauma apabila aku memandu.

"mus, kau ade rumah tak?"
"ade, nape"
"jom teman aku beli barang, kang aku amik kau"
"igt kau kat upsi, oke beres"
"tak la. tggu nak praktikal"
"kol11 aku gerak"

aku dah penat menaip walaupun tak sampai satu perenggan. membeli kasut dan alat toiletries(betol ke eja). haih. duit masih tak masuk.

p/s : pandu ikot lorong. selamat mcm aku. kehkah.

Jan 5, 2010

harga gula dah naik dan mengecat

another activity. gila mengecat almari. almari kasut aku kat rumah yang dah oldsklul gile bewarna cokelat telah di cat bewarna putih. yep putih. mak aku cakap nak mcm ala-ala inggeris punye furniture. padahal almari kasut kat luar rumah je pon. haha. so aku siap pakai glove mengecat dengan penuh seemaaangaaattt!

tengok2 semangat tak? haha. konfem tak mandi lagi


pembantu peribadi. cat sikit je. aku je cat paling banyak sampai habis.


ah poyo habess..


terimakasih dulux kerana menyerikan lagi rumah kami dan almari kasut aku. haha


p/s : baru gula naik harga 20sen dah air kat kedai tawar nak mampus. huh!

Jan 4, 2010

soseh sosej sosah

sedang-sedang melayan gila majalah al-islam bulan ni punya aku pon mcm terpikir:
  • lusa tu dua ari selepas arini ke?
  • tulat pulak?
  • hari-hari?
oke lupakan saja. aku mula mengarut. tapi kali ni nak cerita lain sikit. cerita yang berlaku sekitar aku sejak awal tahun ni.

"kau mungkin suka tapi kena konsider pasal orang lain, banyak cerita buruk dah dengar pasal dia"

ha cuak tak dengar. haha. bukan apa tapi benda ni mmg complicated. siapa sangka benda kecik yang kita ingat tak besar sangat boleh jadi mcm tornado atau taufan. its really terrible and horrible man! aku tak tipu. cuma nasihat aku kepada mereka-mereka yang masih kofius terhadap something adalah hanya merujuk kepada pakar iaitu Allah dan family kita. hanya dia yang tahu apa yang terbaik buat kita.

sekelip mata hubungan yang rapat boleh jadi renggang. sebab? orang yang buduh dan hanya nak menganggu ketenteraman orang lain. so berwaspadalah sebab benda ni berlaku depan mata. tenkiu.

p/s : take care dan ingat semua ada menyokong dibelakang. papehal cerita je dengan aku, emak and ayah.


orang cakap muka aku ade sikit2 macam emak aku. tapi aku tengok aku banyak rupa ayah aku.


muka tahan kencing dalam kereta. sejuk nak mampus.


p/s : mane duit tak masuk2?

senang je kalau tahu mcm mana nak buat

yeah seperti yang dijanjikan aku nak bagi resepi. yep semalam aku telah buat karipap sardin haha. dengan selamba menguli. oke jom same2 ikot step dia oke.


bahan-bahan inti karipap:
sardin, kentang dadu, garam, serbuk perisa, bawang merah didadu.

step 1: goreng kentang yang didadu tadi. sampai garing dan empuk.

step 2: masukkan bawang merah dadu. goreng sampai naik bau.

step 3: masukkan sardin hancur. masuk sikit je air.

step 4: agak2 dah kering boleh masuk semua perisa dan garam.

step 5: angkat dan sejukkan dan sedia dijadikan inti karipap.

bahan-bahan untuk tepung karipap:
tepung gandum, minyak masak, garam, air.

step 1: masukkan secawan minyak masak dalam kuali. panaskan.

step 2: sediakan bekas berisi tepung gandum tadi. kalau boleh bekas yang agak tebal sebab nak masuk minyak panas tadi.

step 3: bila minyak sudah panas masukkan ke dalam tepung tadi. korang semua boleh lihat sendiri tepung tu masak. mendidih siot. hati-hati taw. PANAS!

step 4: larutkan garam ke dalam secawan air. dan masukkan ke dalam adunan tadi. uli sampi sebati dan mudah dibentuk.

step 5: tadaaa. dah siap uli kemudian pecah2kan kepada bentuk bulat kecik2. senang nak gelek.

step 6: sedia dibentuk menjadi karipap.




ini lah rupa aduan yang dah diuli dengan sebati. pakai tangan je uli. senang ;)



sedia digelek dan dibentuk jadi karipap.



lawa tak? mak aku yang tolong buat tang tepi tuh. hahaha



p/s : teringat buat karipap ngn natt masa sama2 duduk rumah die. ah rindu suasana kuliah pulak ;(

Jan 3, 2010

meet the nana

oke puan puan sekalian. pagi tadi aku telah menguli karipap untuk membuat karipap sardin. nak resepi? nnt aku bagi.

ini tengah menaip sambil menyapu bedak asas kat muka. nak ke JB anta adik aku si dayah. haha.

tapi ade satu benda aku nak highlight kat sini. MEET THE NANA!! wahaha. terubat rindu siot even sekejap. she's my best friend forever yang telah banyak aku kongsi towel, selipar, baju. opppss ade satu benda yang tak mungkin dikongsi. BF dan SPENDER! haha. just joking. oke nak siap kejap. ayah pon dah balik keja. lepas mandi dia nak gerak. cepaatt..

p/s : ayah keja hari minggu ;(

Jan 2, 2010

petua! petua!

buat rawatan stim di rumah senang sahaja. ambil air panas letak dalam bekas yang mempunyai permukaan yang lebar. senang cerita besen. ambil towel yang lembap2 buat tutup kat bahagian atas kepala supaya wap air tak tersasar. buatlah selama mana korang nak. ini jugak boleh menguruskan muka. sebab ade kawan aku tanya ape petua nak kuruskan muka. aku cakap selain daripada mengamalkan kunyah makanan selalu rawatan stim ni jugak berkesan. haha. cuba lah.

oh ye. kekurangan wang untuk beli mask? senang saja. korang p amek telur ayam tak kisah la ayam kampung ke, ayam karen ke mane2 pon boleh. amik putih telurnya sahaja. kemudian siap2kan muka dengan kapas2. tampal die seluruh bahagian muka yang hendak di mask kan. mata tak payah. kemudian amek berus dan cat seluruh muka. ye cat saje. jgn pikir lagi. biarkan sehinggah kering. dan kemudian boleh dibasuh dgn air suam. jgn air panas! sebab takut kulit muka pon tercabut. hehe. so bintik2 itam boleh ilang. selamat mencubaa..


p/s : aih aku punye belog pon dah boleh bagi petua. esok aku mintak mak aku petua lagi ye.

dah dapat semua suka.


setelah merengek dengan mak and bapak aku hendakkan tebu akhirnya dapat jugak. dua minggu aku tunggu dan cari tebu. ini bukan air tebu. kalau air tebu mmg ade jual tepi2 jalan aku tak kisah sangat. aku tak terliur pon air tebu tu. tapi aku nak yang segar2 baru kerat. gila meleleh air liur aku hendakkan tebu versi batang bukan air. oh man! korang tak tahu betapa nikmatnya sedemikian. sekarang mmg susah nak cari. sedap gila! tgk muka aku hodoh gila gigit tebu. ah aku tak kira!!


p/s : makan tebu boleh kuatkan gigi selain sabutnya boleh membersihkan lidah dan gigi. mmg power!