Jan 23, 2010

bile sehari dalam sebulan kita tak diet: cara-cara menawan hati lelaki


Harini ade sekolah ganti. So aku dapat kelas relief 4 anggerik. Mula mula masuk bapak bising semua. Maklom la kelas kedua terakhir kot. “wahh cikgu cun masuk!” bisik pelajar lelaki yang kuat gile mengusik. Aku diamkan saja. Buat muka konon serius masa mereka berdiri bagi salam. Hahaha. Kemudian semua mula bising.

Disebabkan semua pelajar lelaki dalam kelas tu gile semua sempoi2 aku pon buat taktik baru. Oke im go with the flow. Seronok gile bercerita dan doang pon bercerita. Aku siap suruh doang buat keja masing takpon bukak je buku atas meja. Aku cakap nanti korang Nampak la rajin. Semua buka doh. Berjaya sebab aku tahu doang neh kalau kite suruh buat mereka takkan buat. So aku suruh doang belakon bukak buku buat2 rajin sebab takut cikgu2 lain lalu tengok aku tak bagi die keje.

Dengan selamba sorang student, ckgu mehla duduk sini. So aku duduk dikelompok lelaki semua. Student perempuan pon ade tapi sibuk buat kerja masing2. So aku berborak tapi keadaan kelas sangat terkawal. Tak bising yang dengar hanya suara aku dan student. Tak ade lagi jerit2 mcm aku mula2 masuk tadi.

I try to come close to my students. Banyak benda dibualkan sampaikan doang cakap “cikgu ni sempoi gile la tak boring belajar ngn cikgu” ujar budak nakal dalam kelas.

Korang bayangkan la budak yang sgt nakal dan bole dikatakan tak makan saman duduk sekali semeja dan berborak.

Dalam ketegasan aku meletakkan syarat ketika aku bercakap aku taknak ade sesiapa pon bercakap. Semua patuh. Aku seronok. Moga Allah sentiasa memberkati.
p/s : bertindak mengikut cara kita sendiri. Pandai tackle students tu penting.

3 comments:

Cik Buya said...

Wow.. cikgu memang sempoi la. hihi

eza roslan said...

hahaha aku ikot budak
sebab budak tak suka paksa
cuba paham doang tapi make sure doang tak pijak kepala kita

saeidah roslan said...

lawa doo tudungg.. hehee