Mar 31, 2010

PASAL PASAL

AKU TAK CARI PASAL, PASAL PON TAK CARI AKU. SO JANGAN NAK CARI PASAL SEBAB TAK PASALPASAL KAU AKAN ADE PASAL AKU. KAU APASAL? SUKASUKA NAK CARI PASAL BUAT PASAL SEBAB SELAMA NI AKU TAK KISAH PON PASAL KAU TAPI SEKARANG KAU NAK KISAH PASAL AKU. AKU PUNYA PASAL LAH!

wall post

ini dah 3 hari hujan petang. so aku tak lagi merengek panas or hape lagi sebab dah tentu malam aku sejuk belaka. so arini aku masak makanan berunsur sup supaya budak rumah aku tak sejuk mcm aku. masa ujan ujan mcm ni memang kena sup panaspanas memang sedap. so aku masak ktiow sup udang. buat air cili padi. makan sampi keluar air hidung beb.

so ini pon dah malam. badan pon dah rasa letih sebab jadi barua orang kot petang dan pagi tadi. tapi takpe. aku ikhlas. alang-alang buat kerja. buat je untuk orang sebab aku hepi sepanjang hari.

harini tak marahmarah mcam selalu sebab sejuk gile weh sekarang.


p/s: kenangan malam minggu waktu jalanjalan. korang ingat lagi lagu ni?

student paham aku seronok

oke harini dah hari rabu. planning nak berpicnic dekat teluk batik beramai-ramai minggu ni tak jadi. CANCEL sebab ade LADAP (latihan dalam perkhidmatan) dekat sekolah. tak jadi nak overnight, tak jadi nak buat unggun api dan jugak telentime. shit. bila plan mesti tak jadi. so jadi budak baik duduk sekolah pada pagi sabtu yang hening. maybe.

aku rasa next time baru boleh nak pergi ramai-ramai la kot. dalam minggu ni aku dah mengajar student chapter baru, MATHEMATICAL REASONING. statement or not statement/ seronok betul sebab aku boleh buat banyak contohcontoh merapu nak ajar dalam kelas sebab memang bab ni kena relates dengan daily life situation. happening betul. hopefully my student boleh ikot dan paling penting mereka paham konsep.

 

Mar 28, 2010

GET INTO YOU

so harini dah tentunya ahad. another weekend yang tak bergerak kemana-mana. pagi dah pergi buat mural. so far semuah dah lukis tinggal nak kaler. whoaa. budak-budak banyak tolong. so balik beli lauk sebab aku teringin gila kot nak masak nasi ayam. teringat nasi ayam emak so aku decide nak masak untuk budak rumah. seronok.

so beli ayam, salad dan semua-semua. masak dan jemput membe datang makan. rasa puas gila pulak. so laen kali boleh buat lagi.

mari beri laluan

woohoo. sila beri laluan untuk aku jalan. dah lama tak update belog sebab masalah berodband yang lembap mcm siput babi. haha. so terkemut-kemut nak loading page. haha. anyway i having my great weekend tadi. sibuk dengan persiapan mural dan mengecat dah tambah pulak mesyuarat yang suck. takpe aku tabah dah sabar untuk mengekalkan keanjalan kulit.

memulakan hari terakhir jumaat dengan tidur petang yang amat lena sampai tak sedar sembahyang jumaat ( perlu ke) bangun mandi dan terus bergegas ke sekolah. i've to manage persiapan pentas sebab selalu aku mcm incharge stage menyanyi je kot. saun check. tapi berbeza kali ini. mesyuarat agong so aku memang ilmu teramat cetek pasal rendarenda, ropolropol serta skating meja. memang suck. nasib baek member ade bagi tolong. lega.

aku bajet malam ni nak melepak. tak boleh jadi sebab hidup tengah malam aku tergendala dek benda alah ni. seawal 9 malam keluar makan sebab bajet nak lepak sampai pagi. tengah makan pukol 11 tepat hujan lebat. aku parking jauh so member tolong tumpangkan aku ke kereta.

"eza, kau drive balik je terus. hujan lebat nak lepak mane pon tak boleh. lencun dah ni" ujar rakan sebaya.

aku pon pikir balik better aku balik sebab ujan mcm ribut aku pon kesejukan. dah la drive sorang2. memang mencabar kreadibiliti aku sbg pemandu lesen P. shit.




"pandu slow2. takut gila kot weh" ujar hati aku. dengan tiba2 kereta kancil depan aku terbabas masuk semak belah kiri. mencanak nak mintak break. nasib baek aku masih pokus. lega. so aku tak tau ape jadi kat kereta depan tu. terbabas aku rasa.

balik terus mandi sebab badan semua dah kena air hujan kepala pon dah basah.


p/s: aku makan ktiow tu sedap weh. kedai tu memang style abes.

Mar 24, 2010

jom pergi singapore pulak

ini memang dah dapat gesa nak update entry terbaru. whoopss. tadi aku menyesal oder ktiow kerang pedas. mampus die letak banyak cili padi. pedih sial. malam-malam memang tak busy buat lesson plan dan teaching aids. budakbudak masik pekse so aku dah tanda ketas matematik doang. so far ade yang mcm nak terberak, terkincit pon ada. tapi segala usaha mcm berbaloi sebab ini baru exam penilaian satu. saje nak test power. budak kelas bawah pon dah boleh lulus aku tengok. so boleh la dibangga kan cuma kepada yang tak lulus nak aje aku sekeh kepala dengan kepala paip. haha.

just wait for jumaat. berlambak kerja nak buat. mural pon satu hal. budak nombor die suruh melukis dan mewarna memang tak jadi la jawabnye. macam2. orang suruh kita buat. jangan nak banyak songeh.

p/s: nana ajak pergi singapore 24 bulan 4 ni. nak pergi ke tak? nak!

Mar 23, 2010

siapa cakap ?

selamat pagi. wah entry pagi pada waktu sekolah memang seronok. week ni memang aku boleh goyang kaki sambil buat worksheet. yahoo. students semua ade exam so memang heven la. hahaha. masuk kelas jaga exam lepas tu marking kertas. sempoi habis hidup seminggu ni.

muka tak berapa nak cun pergi sekolah sebab demam. ubatubat belum habis dan kena habiskan jugak. moga cepat sembuh. suasana bilim guru aku memang sejuk ntah kebetulan arini hujan tak henti. so nak tido tak remaja lak tindakan so aku niat maen facebook dan update belog aku aje. 

Mar 20, 2010

nak dijadikan cerita

harini nak tulis entry emo sikit. sebab aku muka sembab baru bangun tido tadi. and nak tanya ini saja, should i go for him? should i give him a chance? its not a second chance. 

we both too ego! yes. that a fact but at the same way we're completing each other. oh no. aku pon tak tahu nak cakap mcm mane and just hoping everything will be fine after we met. hmm. everything settle i hope so. 



















p/s : esok balik teluk intan semula. dear students here i come.

Mar 18, 2010

rezeki datang bergolek. sambut je

pernah nampak kerja datang bergolek? oke puan-puan semua task kali ini pasal emak. yes emak. 

task start: pergi bukak album lamalama. kemudian dapatkan idea dah kau boleh teruskan. aku nak tengok.ganjaran diberi.


mula-mula aku pose mcm cilaka dulu. 






















p/s: aku demam tapi muka tak demam. kerja tetap jalan.

buat kerja dengan budak 4 tahun

dua hari hidung aku berair. tak kering-kering. tapi tadi aku buat kerja dengan haziq. sempat aku main webcam yang 2 megapiksel neh. even idung berair. aku pon dah lupa apa mak masak kat dapur sebab aku loya tengok gambar jari yang kena potong dek pengisar kertas tu. cibai betul. sumpah tak lalu makan.


sah cacat muka haziq. aku jugak tak boleh belah kiut abes.


hidup ini kalau tak cerita muka pon nampak tua. aku bukan nak buat-buat hepi tapi dah memang hepi kot kat rumah. semua ada ;)


p/s: tak kisah orang cakap aku anak emak or anak bapak. memang betul pon kan. 

Mar 17, 2010

dah jatuh cinta!

kau nampak tak aku bersin-bersin.
pegang tisu buang mukus lebihan.
sekali sekala tersedut kembali mukus dalam kerongkong.
sekali nak tergelak tersembur keluar cecair yang tak berapa nak likat (baru dua hari kot).




p/s : biasa dah lima hari hingus aku pon mcm dah pekat sikit. auww auww

Mar 15, 2010

dah mula kena bukak buku fizik

"eza, tolong buat tuiysen dekat budak-budak form5 tu. subjek fizik ya sebab terdapat diskriminasi kaum la dalam kelas tu"

bermula lah study week aku. hendak study fizik. memang style la. aku pon rasa teruja dan terlebih eksaited sebab kata-kata akhir die "you can makes extra money" so paham-paham jelah.


p/s :ikhlas deliver apa sahaja sebab tak ada makna kau amik duit orang banyak2 dan lastly ntah ape jadah kau buat. sangat tak elok. SENTIASA INGAT PESAN MAKBAPAK.

simply titled-KOREK

oke aku memang dah lama tak cerita pasal masalah dalaman aku. aku bukan nak gebang or saje nak publish cerita kat sini tapi aku punya pasallah kot sebab aku nak cerita pon kat belog aku. betol tak? so isu sikit-sikit nak cerita kat belog memang berbangkit tapi aku tak heran lah kot.

mula mula mcam ni, aku ni bukan reti bercerita pasal diri aku sebab kalau cerita je mesti aje ade sifat2 riak dan bangga diri. oke tak?. tak tak sebenarnya aku bukan nak cari cerita or buat cerita just aku nak share sikit dekat engaku orang semua.

pertama sekali aku bukan mudah nak percaya orang sekarang. natijahnya adalah hubungan cinta aku takkan dan tak mungkin kesampaian. fullstop. bapak gila kan statement aku kali ini. sememangnya aku memang dah mcm ni. SO KAU NAK TANYA LAGI KAN DENGAN SIAPA AKU BERBOIFREN!

setelah aku analisis semua data yang aku dah kumpul termasuk tanya dekat lembu-lembu tepi jalan aku dapat jugak simpulkan bahawa :

  • pegang saja konsep 1MALAYSIA 1DUNIA. siapa-siapa pon aku berkawan aku tak kisah.
  • kalau hati dah terpaut, engkau orang cakap la ape ape pon aku tetap suka jugak.
  • tak payah nak ingatkan aku supaya tak lupa kawan-kawan masa nak kawin nanti sebab sudah tentula aku jemput melainkan bekas makwe or bekas-bekas pakwe aku.
  • sekarang ini kalau kau tanya mcm2 aku lepuk sebab memang dah dekat status aku SINGLE so tak payah tanya siapa bf aku. yang ade pon kekasih gelap. curi2 dalam kelambu.
  • TAK ADE MAKNA KALAU ORANG CAKAP "ALA ORANG MCM KAU, SAPE LA NAK BUAT JADI GIRLFRIEND" (aku nasihatkan orang-orang sedimikian jaga la bf kau dulu sebab aku takut bf kau sendiri mintak aku jadi awek die)
  • aku tak guna prinsip kahwin awal, senang nanti. tak tak. mak aku tak galakkan kahwin awal sebab die tau aku GATAL!

aku rasa penulisan aku kali ini mcm tonggang terbalik sikit sebab jiran keling sebelah rumah aku baru sekejap keluar bagi makan dekat anjing die. so dalam hidung aku masih ade bau ketiak die lagi. hancing betul si maniam neh.

p/s: dorongan dan sokongan kerusi duduk dah kurang. bontot terasa sangat sebal!

KEPALA BARU CERITA PON BARU KOT

BELOG AKU DAH ADA KEPALA BARU. KIRA MCM BUDAK KECIK DAPAT BAJU LAH. AKU BUKAN SUKA NAK TUKAR-TUKAR SELALU. ADA MASA AKU BUAT. NAH DAH DAPAT KEPALA BARU. BUNGA-BUNGA TEPI AKU DAH CANTAS. SERABUT. SO SEKARANG MEMANG DAH CLEAR SEMUA. SENANG ENGKAU ORANG NAK BACA. SEKIAN.



aku guna selimut nak lap badan

seronok tak terkata tatkala cuti. kali ini aku sertakan gambar-gambar tak sedar diri bermain dengan si kecik sepet, ARISYA. 


its monday weh. sekejap tapi cuti kali ini dayah tak balik. so dua anak dara jamilah aje ade dekat rumah. semalam ke sepang jumpa nenek dan ternyata nenek masih cun dan meletup macam dulu. haha.



p/s : ayah dah merokok balik. style gile weh. sebab aku tau die akan stress kalau tahan diri tak merokok. penyakit pon datang. so kami tak kisah die merokok semula asalkan die happy. setuju tak?

Mar 13, 2010

selamat kembali bercuti sekolah

MELAKA


MELAKA


MELAKA



MELAKA








MELAKA








MELAKA



p/s: im home now ;)    

Mar 9, 2010

murid dan cikgu.

last weekend aku sengaja jalan-jalan masuk putrajaya. hasrat nak balik jumpa nenek memang tergendala. sengaja aku tak bagi tahu busu dengan acik dan aku telah berkompromi dengan emak dan ayah. itu yang terbaik. "mak jangan cakap dekat acik n nenek ye orang ade kat sini, saje jalan2."

ternyata teruk benar perangai aku sebab bukan ape aku malas nak deal dengan sedara nanti tak jadi datang kecik hati pulak. so better die tak tahu kite datang. kan senang. tapi acik dengan busu aku senang je nak kawtim. gahaha.

sempat jugak aku rembat espirit punya baju kebetulan ade sale. memang peluang aku.

oke sekarang nak cerita pasal sekolah pulak. hari isnin semua tengah monday blues, murid dan cikgunya sekali. tak boleh blahh betul laa.student dah malas pulak dan aku tak boleh nak harap diaorang akan paham ape yang aku ajar. takpe aku buat selamba.

aku balik rumah, aku buat worksheet sebab student aku ni semua jenis mencabar minda punya budak. suka buat latihan tapi tak suka menyalin. senang je aku bagi worksheet dan doang buat. so tak la makan hati nak suruh die menyalin dekat whiteboard.

aku pikir budak2 mesti dah bosan cara lama cikgu mengajar. aku cuba ubah. buat worksheet yang super gempak, so memang dioang eksaited dapat buat. aku pon mengajar dengan tenang dan senang. semua boleh faham.


lepas holiday exam, aku dah bagi tips kena study ape. tu dah byk tolong dah. tapi kena kerja keras lagi supaya doang byk praktis dan boleh jawab exam.

cilake dah mcm diari dah aku ingat neh. aku stop dulu.



p/s : pergi tukar minyak itam kereta. bapak aku dah mesej suruh.

aku cuba nak bagi senonoh sikit

 
 


engkau orang tahu tak ape kaitan ketiga-tiga kejadian ini? sila lihat bawah:

  • bukan berlaku pada hari yang sama.
  • selang dua hari berlaku kejadian ini.
  • aku memang tak makan kacang pis dan kau tengoklah kaki aku yang kontot tu.
  • muka sebelum makan tak sama dengan muka selepas makan. Biasa hidung aku kembang sikit lepas makan.
  • aku kesian dekat waiter tu monyok so aku dedicate smiley kacang pis dekat die dan die senyum je.
  • orang pendek kena pakai kasut tinggi
  • muka gembira sebab student aku tolong angkat buku sebelum masuk kelas.
  • KAU TAHU TAK KAT DALAM NI MEMANG SEJUK TAPI KAT LUAR MEMANG PANAS!


SEKARANG MUSIM PANAS. AKU INGAT NAK PERGI SEKOLAH PAKAI TSHIRT DENGAN SELUAR PENDEK JE KOT. 

Mar 3, 2010

welcome!

bakal busy untuk minggu ini sebab sekolah aku nak buat hari sukan JUMAAT ini. nantikan entry seterusnya sebab aku tak ade masa nak bukak benda alah ini. sekian.



WELCOME BACK TO MALAYSIA NANA! 
UPLOAD GAMBAR CEPAT-CEPAT.
NAK GELANG ! HEHE





p/s: dua minggu lagi nak cuti sekolah. teha cakap dah observe baru boleh pikir cuti. sekarang aku dah pikir cuti je.

dah sampai waktu aku bersedia

aku dah lepas kena observe dengan en halim. lega gila kot rasenya. kau bayangkan la aku tak tenang nak tido, makan pon ntah kemana (tapi makan jugak). tahan berak pon masuk dua hari dah kot. 

"awak bersedialah next week bila2 masa saya akan datang observe" ujar en halim.

maka dengan itu bermula hari isnin aku kena jadi seorang yang busy. busy stady nak mengajar. buat lesson plan gempak punya (nak markah lebey). buat ABM canggih2, worksheet untuk budak2. hah semua laa. lengkap. so aku bertungkus lumus perah otak nak kasi budak2 seronok mase aku mengajar sekaligus en halim datang buat pemantauan. aih aih

kelas dah tengahari kepala aku pon da panas tambah pulak pakai baju sutera satin pulak. semua berjalan sengan lancar mengikut lesson plan aku. bebudak mula2 buat muka canguk "apehal teacher cakap omputeh tak berenti2. rupanya ade sorang lecturer nak masuk. ambek kau!

tapi takpe, budak2 aku best die sgt sapportive. mmg best, aku ucap thanx kat doang dan bagi cokelat je. ade masa boleh aku bagi bunga api lidi tuh. haha.

oke kat sini aku nak bagi tips kepada kengkawan yang belum di observe. ini berdasarkan aku punya ulasan la en halim cakap kat aku

"awak ni eza suara memang lantang gile sampai ke belakang sekaligus class is under control"

"explaination tadi memang bagus, students paham sebab awak guna ayat yang simple sahaja"

"awak exposed benda susah dulu dan kemudian benda mudah, MENARIK!"

"set induksi bermula dengan pemberian soalan untuk dijawab"

"muka ceria je masa mengajar walaupun kat lua dah panas gila, tahniah"
so aku puas gila laa lepas tu. en halim cakap aku kena hati2 sikit bila tulis kat whiteboard kadang2 ade salah kita tak perasan. budak main ikot je. 

syukur alhamdulillah. tggu untuk 2nd observation pulak.


p/s: aku bukan sengaja buat-buat perkataan gila tu sebab en halim pon cakap die dah guna ayat remaja sekarang. terimakasih en halim.